Anna kylmää kivulle ja vauhtia palautumiselle


iceUsein kehonhoitoon ja -huoltoon liittyvät asiat ovat ihan arkisia ja ehkä juuri siitä syystä niiden hyvää tekevää vaikutusta ei muisteta tai ei tulla vain ajatelleeksi. Useinkaan kehonhuoltoon ei tarvita uusinta uutta marketissa myytävää laitetta vaan perushoito voidaan tehdä kotioloissa. Kylmähoito on yksi useaankin unohdettu ja väheksytty kotikonsti monenlaiseen kipuun ja kolotukseen. Toki tämänkin hoitomuodon voi viedä hyvinkin äärimmäiseen suuntaan.

Kylmähoitoa liittyen on tutkimuksia tehty läpi vuosikymmenien mutta länsimaisen uskonnon eli tieteen nimissä ei edelleenkään olla täysin varmoja miten kylmähoitoja tulisi käyttää, jotta tulokset olisivat parhaita mahdollisia. Pienissä pehmytosa vammoissa kuten lihasten revähdyksissä ja nivelsiteiden venähdyksissä kylmähoidosta ei varmasti kuitenkaan ole haittaa. Lähes jokaiselta löytyy varmasti pakastimesta jotain kylmää kuten sekavihannespussi tai marjoja jos jäitä ei itsessään löydy. Tuo paketti asetetaan pyyhkeen läpi kipeälle tai vaurioituneelle kohdalle, ja annetaan olla noin 10 minuutin ajan. Kylmähoidossa enemmän ei välttämättä ole parempi. Kerralla tuo kymmenen minuuttia on maksimi aika, jota kannattaa käyttää mutta hoito uusitaan 2-3 tunnin välein. Pienienkään vammojen hoidossa ei riitä että kylmää näytetään kipualueelle kerran vamman sattumisen jälkeen vaan hoitoa tulisi antaa useaan kertaan. Se että kylmää käytetään usein ja pienissä jaksoissa mahdollistaa sen että ihon lämmön annetaan palautua välissä normaaliksi, sillä tuskin kukaan kivun lisäksi kaipaa paleltumaa. Akuuttiin alaselkäkipuun kylmähoito edellisellä kaavalla toimii myös hyvin.

Kylmähoidon voi viedä halutessaan extremempään suuntaan eli käydä pulahtamassa avannossa. Tämä ei kuitenkaan ole ehkäpä se paras ja helpoin tapa hoitaa pieniä urheiluvammoja tai akuuttia alaselkäkipua ja toimii huonosti meidän kesäolosuhteissa. Avantouinnin terveys- ja hyvänolonvaikutukset saa kuitenkin talvisin varmasti parhaimmin esille kun uintireissuja tehdään säännöllisesti ja ehkäpä yksikin reissu saa sinutkin koukkuun. Avantouinnista on apua saanut moni kroonisia kipuja kokeva, stressaantunut tai univaikeuksista kärsivä ihminen. Tieteellistä tutkimusta winter swimingistä on vähän mutta termobiologian dosentti Pirkko Huttunen on kirjoittanut aiheesta kirjan Hyinen Hurmio ja saanut tutkimuksissaan tuloksia siitä että avantouintia harrastaneet sairastuvat virusinfektioihin muita harvemmin, koska säännöllinen ja jatkuva kylmäkaraisu voimistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja parantaa siten vastustuskykyä.

Tästäkin on vielä mahdollista viedä asia hyisempään suuntaan. Suomessa on muutamassa paikassa mahdollisuus käydä huippukylmähoidossa, jossa oleskellaan n. -110 asteisessa huoneessa yhdestä kolmeen minuuttiin. Porvoossa hoitoon pääsee Haikon kartanossa. Huippukylmähoidon on tutkimuksissa osoitettu olevan turvallinen tapa lievittää terveen henkilön kipuja ja tulehduksia. Nivelreuman hoidossa huippukylmähoidoista on ollut myös hyötyä, sillä kehoa on voitu hoitojen jälkeen harjoittaa kivuttomammin. Huippu-urheilijat suosivat myös hoitoja sillä ne palauttavat kehoa raskaista harjoitteluista. Tämä keino ei siis ole ehkäpä tavallisen aktiiviliikkujan arkipalautumiseen mutta kaikkea kehonhuoltoon liittyvää voi mielestäni kokeilla, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Huippukylmässä oleskelu vastaa myös avantouinnin vaikutuksia. 20 sekuntia vedessä tai 2 minuuttia cryohuoneessa saa kehon hyrräämään.

Itse uskoin vielä pari vuotta sitten siihen että kaikki kylmään liittyvää tekemistä kannattaa välttää. Muutama avannossa käyntikerran jälkeen mieleni alkoi muuttumaan, kun huomasin että vaikka kylmyys oli hetkellisesti hermoja raastavaa niin jälkeenpäin olo oli uskomattoman hyvä. Voisin verrata hierontaan eli välillä tekee hiukan kipeää, muttei se haittaa kun tietää että lopputuloksena on hyvä ja raukea olo. Ja olisiko avanto yksi niistä mukavista jutuista, joilla Sinäkin jaksat talven pimeyden läpi?

avantoon